Type: Vissershuis | Project: Buurtskap de Tuunen | Opdrachtgever: Stichting Woontij Texel

Voor Stichting Woontij gaan we dit jaar honderd sociale huurwoningen realiseren in het project Buurtskap de Tuunen, Den Burg Oost. Tijdelijkheid, duurzaamheid en verplaatsbaarheid passen perfect bij de producten die wij als bedrijf leveren.

Vissershuis

Architectuur
Het ontwerp voor het vissershuisje is geïnspireerd op het typisch Texelse vissershuisje: compact; een zadeldak over de lengte; meestal twee verschillende gevelmaterialen/kleuren; op de begane grond 1 deur en 1 raam en boven 1 raam. Wit gekaderde vensters, deuren en dakrand. In dit ontwerp hebben de vensters een grotere afmeting om meer daglicht en zonne-warmte binnen te halen. Het raam boven is zo groot en steekt door de dakrand zodat er een nieuwe contour ontstaat. De  vensters in het dak zijn gericht op het zuiden.

Interieur
Het interieur is ruim doordat er vides zijn en er zicht is tot de nok. De daglicht en zontoetreding over bijna de gehele lengte van de woning maakt het binnen een prettige lichte woning. Deze woning richt zich op de jongeren als doelgroep. De keuken is van alle gemakken voorzien met voldoende werkruimte. Ook de wasmachine is opgenomen in het keukenblok. De dubbele bovenkasten vullen de wand verdiepinghoog voor voldoende opbergruimte. Optioneel is de molenaarstrap (om en om een trede) deze voldoet, met een gelijkwaardigheidsverklaring, aan de eisen van het bouwbesluit maar neemt veel minder ruimte in beslag en is uitgewerkt tot een meubelstuk in de ruimte met bergruimte. De ruimte onder de trap wordt benut door een deel van de iCEM basis unit met warmtepomp / ventilatie unit en boiler op de begane grond in de ruime bergkast onder de trap. De bergkast is goed toegankelijk voor onderhoud en service. De buiten unit is verwerkt in het ‘dakkapel’ volume. De ruimte onder en naast deze unit is bergruimte. De slaaploft is ruimtelijk verbonden met de begane grond, zodat ook het daglicht de hele woning verlicht. Modulair
De maten zijn gebaseerd op de maximaal
vervoerbare breedte van 3,5 meter. Deze breedte is
inclusief 1 deel van de woning scheidende wand. De
kopgevels worden op locatie als prefab element
geplaatst. De woning bestaat uit twee op elkaar
gestapelde units.